zaterdag 2 juni 2012

Tomatensalade met oud brood en basilicum

Tis wat het is en in dit geval simpel.


Nadat ik in 'Keuken' van Nigella Lawson een recept voor tomatensalade met brood tegen was gekomen en ook vandaag in de Allerhande een versie,
leek me het moment daar om er mee aan de slag te gaan.

Vanwege de vakantie hadden wij deze week echt lekker brood in huis van de natuurwinkel maar in tegenstelling tot de kleffe (doch goedkope!) fabrieksbrood, wordt deze vrij snel oudbakken.

Perfekt ingrediënt voor deze salade.
En nee, ziet er weliswaar niet waanzinnig uit maar gebruik je andere zintuigen maar zoals je 'innerlijke neus en tong' en het watertanden begint bij het lezen van de ingrediënten.

Tenminste zo werkt dat meestal bij mij tijdens het lezen van een kloppend recept...

Tomatensalade met oud brood.

* zo'n 250 gr oudbakken brood in stukjes...laat het lekker uitdrogen zodat het de sappen straks beter opneemt
* zo'n 500 zoete lekkere tomaten (ik had de trostomaten van de AH die deze week in aanbieding zijn en waren helemaal ok maar volgens mij zijn die net niet gebarsten tomaten van de turkse groenteman ook een aanrader voor dit recept)
* flinke bos basilicum (en wel lekkere; ik proef meestal een blaadje in de super want ik wil zeker weten dat er nog smaak aan zit en natuurlijk zet ik ook áltijd mijn grote gok in de bos want als het nergens naar ruikt- zoals die zielige bosjes in de koeling- dan koop ik het níet. Tip: Lidl heeft regelmatig biologische kruidenpotten voor een fijne prijs.)
* 1 rode ui
* knoflook
* 1,25 +/- dl olijflolie
* 4 el (60 ml) rode wijn azijn
* 1 theelepel zout uit de vijzel
* ienieminie straaltje agavesiroop (of gewoon lepeltje suiker;-) )

Snijd rode ui in halve maantjes, doe ze in de slabak en gooi de azijn er over.
Rasp de knoflook en gooi over ui (ik heb zo'n super leuk raspje uit Frankrijk die eigenlijk heel onpraktisch is omdat de knoflooksmurrie er maar moeilijk weer uit gaat maar ik pak gewoon wat tomatenstukjes en wrijf die extra door het rasp bakje....pure nostalgie, gebruik gerust een knoflookknijper als je wat praktischer van aard bent).
Maak de tomaten klein (La Lawson maakt er een punt van om de pitjes te verwijderen maar ik kan me ook iets herinneren uit een oud kookboek van haar dat ze schreef een hekel te hebben aan tomaten koud in salade...Ik vind zoete tomaten heel erg lekker en heb geen moeite met pitjes. Als je wilt kun je ze ontvellen door kokend water erover te gooien, even te wachten en de velletjes eraf te trekken maar ook daar doe ik bij deze salade niet aan..)
Hup...tomaten over ui/knoflook/azijn.
Zoet erbij. Zout erbij.
Brood boven de bak verkruimelen.
Olie erbij.
Baslicumblaadjes erbij en husselen maar!

Het recept van Nigella geeft aan dat je idealiter de bak laat staan tot de volgende dag om de smaken goed te laten intrekken.
Dat hebben wij niet helemaal gered; flink gegeten en de rest in de koeling.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik benieuwd ben naar de smaak van de tomaten morgen want ik heb ooit geleerd om geen tomaten in de koelkast te bewaren maar wellicht is het zo, behandeld in een salade en al goed gerijpt, een ander verhaal.

Mocht het morgen tegenvallen dan kom ik het hier melden.
Vandaag hebben de boys en ik fantastisch lekker gegeten...
ook omdat bevriende kok ons een waanzinnig lekker kip gerecht in de handen geschoven heeft waardoor we flink gelunched hebben...
Deze salade was voor ons 3tjes in elk geval een prima vullende maaltijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten