Niets dan lof over deze sprankelende levenslustige jonge vrouw die met zoveel passie en liefde haar behoorlijke kennis overbracht gedurende de workshop.
Ze heeft laten zien hoe je een 'raw food' maaltijd op tafel kan zetten op basis van noten...zelfgemaakte amandelmelk, van de pulp hummus, walnoten'vlees' met specerijen als tacovulling (de taco's waren koolbladeren, prachtig!) en een mooie salsa voor erbij. Evenals 'sour cream' gemaakt van cashews, heerlijk!
Hoewel ik geen vegetariër ben (wel jaren geweest ooit) en dus ook geen veganist en zelfs geen 'raw foodie'....vond ik de maaltijd dusdanig bevredigend en vullend en vooral lekker dat ik zeker weten dit voor zou durven schotelen aan de grootste carnivoor die ik ken!
(Je weet wie je bent en je mag binnenkort aanschuiven aan mijn eettafel want ik ga graag de uitdaging aan om je lekker te laten genieten zonder dat je 1 seconde je vlees zult missen...)
Er was echter ook een gerecht dat me niet zo vervulde..
Als dessert demonstreerde ze hoe je 'zoute caramel' maakt van dadels en hoewel ik een zoetekauw ben van nature én gek ben op combi zoet/zout was ik toch behoorlijk teleurgesteld over het resultaat.
Waarschijnlijk wekte de titel verkeerde verwachtingen maar de smaak was ook niet naar mijn zin..teveel bijsmaak en ik was niet blij met de tahin die ze gebruikte. Ook zou ik me misschien moeten schamen (wat ik dus niet doe) maar de halleluja's over de Medjool dadels die klinken uit de culinaire wereld zijn niet aan mij besteed. Ik vind die dadels heerlijk om te vullen met pittige geitenkaas of stevige roquefort bijv maar ik vind ze te zoet in zoete gerechten (en geloof me; ik kan heel veel suiker aan, althans psychisch, mijn lijf denkt daar anders over.). Zout delft dan teveel het onderspit naar mijn smaak.
Ik gebruik liever de kleine ontpitte dadels die ik bij De Tuinen koop....geen idee waar ze vandaan komen en tot welke soort ze behoren. Ik weet dat ze vrij stevig zijn en niet te wee en te zoet van smaak.
Zoonlief is herstellende van ziekte en bij hem steken meteen zn ribbetjes uit als hij een paar dagen niet eet dus tijd om hem wat bij te voeren; heerlijk excuus voor mij om de keuken in te duiken om mijn versie van de 'zout/zoete dadeldip' te maken en ik ben heel tevreden, zo niet dolgelukkig met onderstaand resultaat.
Ik noem het expres geen caramel om geen verkeerde verwachtingen te scheppen en uiteraard ben ik Sarah Britton zeer dankbaar voor haar inspiratie...en plaats hier nog een foto van gisteren waarin alle heerlijkheden uitgestald lagen en wij cursisten ons konden laven aan mooie smaken en tafelgesprekken met deze vrouw die volgens mij een duidelijke missie heeft in haar leven en waar we nog -gelukkig- veel van gaan horen!
![]() |
Going Nuts; raw food taco maaltijd op basis van noten. Workshop Sarah Britton. |
Zoutzoete Dadeldip
* gedroogde dadels (kleine niet te zoete); ik gebruikte een flinke mok/ca 150 gr.* 2 eetlepels amandelpasta
* half vanillestokje
* scheutje citroensap
* flinke snuf zout (mooi zout, liefst gemalen in de vijzel of vlokken..zoals maldon)
* theelepel biologische appelcider azijn
* beker amandelmelk (ik gebruikte nu uit pak van Provamel, gezoet met agave maar het lekkerste is natuurlijk toch zelfgemaakte)
Week de dadels even in voldoende amandelmelk (ze moeten net onder staan).
Als ze wat zachter voelen doe je ze zónder vocht (wél bewaren) in keukenmachine (ik gebruikte een oude kruidenhakker!).
Doe de merg van het uitgeschraapte (1/2) vanillestokje erbij (stokje kun je doen bij suiker- of zout!- om vanillesuiker/-zout te maken).
Scheutje citroensap, amandelpasta, snuf zout en theelepel appelcider azijn erbij doen evenals scheut amandelmelk en mixen maar.
Af en toe van de randen schrapen en nog amandelmelk toevoegen tot je de gewenste consistentie (dip!) krijgt.
Proef!
Denk; zoet/zout/zuur...die 3 smaken in balans brengen.
Oftewel; als je denkt 'yummy'.... niks meer aan doen!
Heerlijk met stukjes fruit en dat geeft me dan ook - ten onrechte overigens vanwege de behoorlijke voedingswaarde van de dip- het gevoel lekker gezond te snoepen.
Maar perfekt tussendoortje voor kids in de groei...én heerlijk ook als zomers toetje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten