zondag 3 juni 2012

Zondagochtend ontbijt; zuivelvrije speltpannenkoekjes met aardbeien.

'Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid'

Zover als Hildegard von Bingen ging met haar uitspraak gedaan in de 12e eeuw ga ik niet maar ik meen haar te kunnen begrijpen in haar overtuiging dat spelt alles bezit wat een mens nodig heeft om te leven.


Hoewel ik echter erg gevoelig ben voor voeding met een lange historie (spelt wordt al zo'n 7000 jaar verbouwd en is oa gevonden bij Romeinse opgravingen)

vind ik vooral de smaak erg prettig; robuust en nootachtig.

Deze pannenkoekjes zijn echter zeer verfijnd van smaak; ik dank Julie Smith voor de inspiratie door het plaatsen van een soortgelijk recept op haar FB pagina ' mummalovescake'.

Leuk ook dat het recept geen zuivel bevat en geen suiker!
(maar het staat je natuurlijk vrij om melk te gebruiken en ipv soyayoghurt kun je prima sour cream toevoegen)
Wij vinden deze pannenkoekjes heerlijk met agavesiroop maar ook met wat honing of maple syrup zijn ze lekker (en mijn jongste zoon eet ze het liefste naturel!).





Zuivelvrije Speltpannenkoekjes met aardbeien

* 225 gr speltbloem
* 1 eetlepel bakpoeder
* snuf zout
* 2 eieren
* 30 gr soya yoghurt
* 125 ml amandelpasta
* 175 ml water
* kokosolie om in te bakken (tenzij je een heel goede pan hebt met anti aanbak dan hoeft het niet)
* pond aardbeien voor erbij
* theelepel balsamico azijn

Snijd de kroontjes van de aardbeien, snijd ze doormidden en sprenkel er een theelepel balsamico azijn over. Laat marineren terwijl je de pannenkoekjes bakt.

Zeef droge ingrediƫnten in beslagkom
Doe de eieren erbij
Meng soya yoghurt erdoor evenals amandelpasta en water (totdat je gewenste dikte krijgt..niet te dun!)
Laat het beslag even- 15 min is prima- rusten en bak ze licht goud van kleur - een groentelepel per keer- diameter ongeveer 7 cm.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten