De avondvierdaagse is hier begonnen...
Goede reden om eindelijk eens zelf Energiebrokken te maken.Veel ingelezen op het internet en leek een fluitje van een cent.
Dat was het ook!
Deze brokken zitten vol goede gezonde zaden,granen, zuidvruchten en noten.
Ik heb gezoet met agavesiroop. Het enige ingrediënt dat hier suiker bevat, was de ovomaltine; ik heb een bus staan die op moet ivm houdbaarheidsdatum.
Ik vind de smaak van mout ook heerlijk maar laat gerust weg als je het niet hebt of helemaal geen suiker wilt gebruiken.
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst!
Zie het maar als inspiratiebron; de kokosolie heb ik als bindmiddel gebruikt omdat ik geen zin had om te bakken (deze stijven op in de vriezer dus 'no bake' !). Je zou ook roomboter kunnen gebruiken als je geen kokosolie hebt of dat te duur vindt. Ik had het wel in huis en ben helemaal verrukt van dit produkt dat multifunktioneel is en behoort tot de gezonde vetten dus vandaar mijn keuze.
Zo kun je ook gerust de gepofte (en met rijstsiroop gezoete) kamut vervangen door good old rice rice crispies (of wat gebroken cornflakes). Wij hadden het in huis omdat mijn zonen als vakantietraktatie een lekkere graanontbijt naar keuze mochten uitzoeken en hier zijn ze gek op.
Mocht je net zo gevoelig zijn als ik voor 'voeding met een verhaal' dan kun je hier lezen hoe de reuze tarwekorrels vanuit Egypte in 1949 hun weg vonden via een Amerikaanse piloot die ze naar zijn vader stuurde die ze vervolgens ging cultiveren.
In de Energiebrokken gebruikt vanwege de lekkere 'crunch' maar ga gerust creatief te werk bij het samenstellen van je ingrediënten.
Voor wat betreft de Chiazaadjes; ook die kun je weglaten of vervangen maar gezond zijn ze zeker (ze bevatten oa de oh zo goede vetzuren Omega-3) maar dat vinden mijn jongens natuurlijk minder interessant dan dat ik ze vertel dat de Azteken en de Maya’s hun krijgers chiazaad gaven als zij extra energie nodig hadden om lange marsen te maken en hun vijanden te verslaan!
Kinderen zijn gevoelig voor dit soort verhalen en ik vertel ze dan ook graag...
En natuurlijk kun je ook iets anders gebruiken in de plaats van Gojibessen maar ze zijn wel erg gezond én hoewel ik ze zelf níet lekker vind los, vind ik ze heerlijk in gerechten zo ook in deze Energiebrokken.
Terug naar het recept;
Ik geef niet echt vaste hoeveelheden want het is toch vooral een kwestie van beginnen met gesmolten kokosolie en dan van alles toevoegen tot het een stevige en lekkere brij is!
Mijn start was zo'n 200 ml kokosolie, dat was wat ik nog over had, heb het containertje in een pan heet water gezet en gewacht tot de olie gesmolten was (heeft een smeltpunt van 24-26 graden). Tussentijds even roeren.
De olie in een bak gedaan en toen de ingredienten er door gemengd.
Na een klein uurtje in de vriezer was het voldoende uitgehard om in brokken te snijden.
Héérlijk!
En een fijn gevoel dat de fruitsuikers in deze brokken langzaam opgenomen worden door je lijf en je van energie voorzien.
Met recht een hoog 'pick me up' gehalte zoals ze zo mooi in het engels zeggen voor voedsel dat je even door een energiedipje heen helpt...
Energiebrokken
Ik gebruikte een ovenschaal van 28 bij 18 cm en sneed hier zo'n 15 brokken uit.* als basis kokosolie (voor deze schaalafmeting) 200 ml
* 2 el bittere cacaopoeder
* 1 el ovomaltine
* 1 tl kaneel
* snuf fijn zeezout
* hand gesneden gedroogde dadels (ik heb de pitloze kleintjes uit de Tuinen omdat ik die zo lekker vind;-) )
* hand rozijnen
* handje gojibessen
* 2 el chiazaad
* 2 el sesamzaad
* handje zonnebloempitten
* hand gehakte amandelen
* 3 el pindakaas (ongezoete biologisch)
* mok havervlokken (ik heb ze even in de blender gedaan en de pulse knop gebruikt omdat ik ze te grof vond voor dit recept. Je zou ook havermout kunnen gebruiken- géén instant!)
* mok gepofte kamut
* agave naar smaak (of andere zoetmiddel)
Smelt de kokosolie. Dat gaat heel simpel door wat in een bakje te doen en dat in een pan heet water te zetten. Gaat al smelten bij ong 24 graden dus makkelijk. Even doorroeren en als het eenmaal vloeibaar is in een mengkom doen.
Voeg de ingrediënten toe en meng goed.
Proef en doe naar smaak agavesiroop erbij (klein beetje tegelijk want agave is een stuk zoeter dan suiker!).
Als het een stevige lekkere brij is, schep het dan in een ovenschaal die de vriezer in kan.
Druk de bovenkant goed aan en zet in vriezer tot het uitgehard is (ongeveer een uur).
Snijd dan in brokken en verpak ze individueel en leg weer in de vriezer tot gebruik.
Lijkt mij beter en natuurlijk lekkerder dan een vitb12 injectie.
BeantwoordenVerwijderenVit B 12 zit alleen in dierlijke produkten zoals vlees, vis en zuivel! Daarom zijn het de veganisten die dit vaak tekort komen. Máár deze energiebrokken zijn in elk geval een zeer goed alternatief voor de vaak gebruikte 'energierepen' die veel te veel sneller suikers bevatten met alle gevolgen van dien; snelle stijging bloedsuiker en daarna een 'suikerdip' waarbij je je moe voelt en je lichaam 'schreeuwt' om nog meer suiker. Deze brokken geven suiker geleidelijker af en bevatten ook nog eens allerlei andere gezonde stoffen dus schuldvrij snoepen! (uiteraard ook met mate;-) )
BeantwoordenVerwijderen