100% plantaardig

Dappere eters!


Iemand zei me laatst dat ze het dapper van me vond dat ik regelmatig veganistisch kook, dus 100 % plantaardig (geen dierlijke produkten, geen zuivel, geen eieren).

Die opmerking verbaast me want ik ben niet iemand van de dogma's en heb geen morele bezwaren tegen het eten van dode dieren en eieren hoewel ik wel steeds hogere eisen stel aan de kwaliteit van daarvan.

Dus ik kook veganistisch puur uit behoefte om lekker te eten en tot mijn eigen (aanvankelijke) verbazing biedt de veganistische keuken mij heel veel inspiratie!

Ik hou van ongecompliceerd eten zonder toeters of bellen en wil na de eerste hap (of daarvoor al!) mijn gezicht in het bord begraven. Liflafjes zijn dus niet echt aan mij besteed. Ik laat het maken van verfijnde culinaire kunstwerkjes graag aan anderen over.
Eten is voor mij vooral heel dierlijk!

Tot zover de inleiding en ik heb voor jullie zo'n gerecht dat voldoet aan mijn eisen.
Daarbij de bonus dat dit typisch iets is dat je klaar kunt maken als je geen idee hebt wat te eten of gewoon geen zin om te koken maar wel zin hebt om lekker te eten. Dit kan binnen een half uur op tafel staan als je potten (of blikken) bonen en/of linzen gebruikt.

Inspiratie heb ik opgedaan op de site van Angela Liddon, veganist die mijn belangstelling voor de 100% plantaardige keuken ruim een jaar geleden helemaal heeft doen ontvlammen.

Linzen/bonenschotel met (zoete) aardappel uit de oven en cashew room.



Nodig:
* zoete aardappels
* olijfolie
* zout
* gekookte linzen (ik gebruikte berglinzen, blijven mooi heel)
* gekookte (zwarte) bonen
* tomatenpuree
* ui
* rode paprika
* knoflook
* specerijen: gemalen koriander, komijnzaad, cayennepeper, (gerookte) paprikapoeder, kaneel
* ongebrande cashews
* citroensap
*appelazijn

Eventueel kun je bord nog extra aankleden met wat je in huis hebt; avocado, tomaat,komkommer, peterselie of verse koriander...

*Oven voorwarmen tot 200 graden.
*Zoete aardappels wassen en in plakken snijden. Op bakplaat leggen en insmeren met wat olijfolie en bestrooien met grof zeezout (ik gebruikte maldon vlokken). 20 min ongeveer in de oven, na 10 min omdraaien. Overigens kun je ook prima gewone aardappels gebruiken, duurt wat langer dan. Ik gebruik bijna alleen zoete aardappels ivm de lage glycemische index!
* Ui, knoflook en paprika smoren. Zo'n 7 min tot ui gaar is.
* Gekookte linzen en/of bonen erbij en de tomatenpuree.
* Scheutje appelazijn erdoor, zout en specerijen; komijn(zaad), gemalen koriander, gerookte paprikapoeder, cayennepeper en kaneel. Dat laatste brengt alle smaken zo heerlijk samen!
* laten pruttelen tot aardappels klaar zijn.

Ondertussen maak je cashew room;
*Ik week de cashews meestal een paar uurtjes maar kan ook prima zonder.
*Maal de cashews samen met wat zout en citroensap (evt appelazijn) in een machine (of in de vijzel!) tot een mooie pasta.
Proef en voeg evt zout of zuur toe en verbaas je over hoe heerlijk het smaakt; een prima vervanger voor creme fraiche.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten