Een paar maanden lang kan ik prima alle sintsnoep verleidingen weerstaan maar 1 november is het magisch moment waarbij de lust tot (chocolade)pepernoten, speculaas en marsepein in alle hevigheid los barst.
Zeker als het buiten nat en koud is en ik van hot naar her de stad door fiets om mijn boys naar al hun naschoolse aktiviteiten te brengen, kan ik zo'n behoefte voelen aan lekker en zoet.
Dat duurt een week en dan schreeuwt mijn lichaam om gezonde dingen en ook daar geef ik gehoor aan.
De boerenkool chips van eergisteren was daar een goed voorbeeld van, hoewel geen vervanger van zoet, is het een fantastisch alternatief voor onze gewoonlijke weekendchips van de super. Voor wie mijn blog met recept gemist heeft, je vindt het hier!
En zo kreeg ik opeens zin in een schaal gezondheid dat romig en vol smaakt.
Geinspireerd (alweer!) door de foodblog Oh She Glows heb ik deze salade in elkaar gezet;
Salade fris & romig (met sesamdressing)
(voor 1 persoon)
*chinese kool (op gevoel, ongeveer 1/4)
* 1/2 avocado in stukjes
* 1 stengel bleekselderij, ontdraad en in stukjes
* 1 bosui, in stukjes
* 1 middelgrote wortel, in keukenmachine fijn gemaakt
* 1/2 appel in stukjes
* handje blanke rozijnen
Dressing;
* 1/2 cup sesamzaad malen in keukenmachine (ik gebruik hier een kruidenhakker voor)
* 2 el saffloerolie maakt het malen een stuk makkelijker! (je kunt hier voor in de plaats tahin gebruiken natuurlijk maar ik had nu eenmaal sesamzaad in huis)
* sap van 1/2 citroen
* 1 uitgeperste knoflook
* komijn gemalen naar smaak
* zeezout idem dito
* 1/2 tl maple syrup (of honing)
* 1 tl edelgistvlokken (indien wat meer pit gewenst)
Mengen, aanlengen met paar el water als je het dik vindt en op smaak brengen (evt iets meer olie/citroen).
Als extra smaakmaker heb ik er nog wat basilicum over en door gedaan.
Ik ben gék op de geur en smaak van basilicum en laten ze net bij de supermarkt mooie bioplantjes in de aanbieding hebben dus ik heb even mijn slag geslagen...
Idee opgedaan bij de geitenboerderij waar ik me tijdens het koffie drinken verbaasde over de bekende geur...toen ik opstond bleek de vensterbank vól basilicumplanten te staan!
Enfin, smaakte erg lekker door de salade en deed het goed in lunchtrommels van de boys...
(nb dit is geen standaard broodje hoor daarvoor ben ik teveel avondmens!)
Overigens plukken mijn mannen ook blaadjes af en eten die met een beetje balsamico azijn...ben benieuwd hoe lang ik nog van de basilicumgeur genieten kan.
Terug naar de salade;
echt zoveel gezondheid in een schaal...
Nu kan mijn lichaam tenminste weer tegen de volgende lading pepernoten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten