woensdag 23 mei 2012

Say Cheesecake (ook 100% vega versie!)

Peanut Butter & Chocolate

low sugar Cheesecake.

Ok; de Poedelprijs voor schoonheid en presentatie.
Maar maakt de 'low sugar' hem niet meteen een stuk aantrekkelijker? En het feit dat ik in deze versie roomboter/chocolade en roomkaas gebruik doet daar niets aan af. Vind ik.


Het oorspronkelijk recept is van Nigella Lawson's Kitchen.
De toevoeging 'low sugar' is voor eigen rekening; ik adoreer deze dame al meer dan een decennium maar heb haar nog niet kunnen betrappen op baksels waar ze zuinig doet met suiker.
En hoewel ik geen enkele smaakconcessie doe terwille van mijn gewichtsbeheersing heb ik wel gemerkt dat mijn lichaam minder raar reageert op suikers die minder hoog scoren op de glycemische index dussss...
als ik een taart kan bakken die net zo lekker zoet is en toch mijn bloedsuikerspiegel niet ernstig op hol doet slaan; graag!

De combinatie van roomkaas en pindakaas is een knipoog naar een eiwitrijk tussendoortje dat mij de afgelopen maanden mijn winterspeklaag mede weg heeft doen smelten; kwark met pindakaas (evt wat steviapoeder erdoor en druppel vanille extract) en de verbrandingsmotor ging weer flink tekeer;-)

Dus nu deze taart. Overigens noem ik de engelse benaming omdat ik de nederlandse vertaling 'kwarktaart' misleidend vind; er komt geen kwark aan te pas namelijk!
Mijn boys & ik waren zeer onder de indruk van de smaken maar de buren (die meestal ongevraagd mijn baksels aangeboden krijgen) waren wat wisselend enthousiast.
Het is in elk geval wel een taart voor mensen die houden van uitgesproken smaken want het heeft niets subtiels om het lijf.

Ik heb deze taart ook in een veganistische versie gemaakt en ook over deze ben ik enthousiast!
Maar zonder roomkaas heeft het met cheesecake niets van doen dus ik zou het dan eerder
Vegan Peanut Butter Mousse Cake noemen.
Erg lekker ook maar geen zure tegenhanger in de smaak die ik wel vind in het andere recept.
De struktuur is wel vergelijkbaar, mooi zacht maar loopt niet...



Peanut Butter Chocolate low sugar Cheesecake

voor de taartbodem:
  • 200 gr digestive/tarwebiscuits
  • 50 gr gezouten pinda's
  • 100 gr pure chocolade in stukjes
  • 50 gr zachte roomboter
voor de vulling:
  • 500 gr roomkaas
  • 3 eieren (L)
  • 3 eidooiers (eiwitten kun je 3 maanden ingevroren bewaren om bijv pavlova mee te maken!)
  • 100 gr rijstsiroop
  • 75 gr suiker (de durfallen onder jullie kunnen ook suiker helemaal weglaten)
  • 1/2 eetlepel vanilleextract
voor bovenop:
  • 2,5 dl zure room
  • 100 gr melkchocolade
  • 30 gr maple syrup
1 springvorm van 23cm rond.

  • Verhit oven tot 170 gr
  • Mix in keukenmachine/blender biscuits, pinda's, pure chocolade en boter voor taartbodem. Doe de massa wanneer hij begint samen te klonteren over in springvorm en druk mengsel op de bodem en tegen de wanden om een lekkere korst te krijgen. Zet koud weg.

  • Doe de roomkaas, eieren en eidooiers, rijstsiroop, suiker, zure room en pindakaas in een kom en mix alles tot glad mengsel.
  • Schep de vulling in gekoelde taartbodem en bak de taart 1 uur in de oven maar controleer na 50 minuten. Alleen de bovenkant moet gestold en droog aanvoelen (hij mag dus 'wiebelen'). Laat de taart buiten de oven staan terwijl je de toplaag maakt.

  • Warm de zure room, de chocolade en de maple syrup op in een pannetje op laag vuur, terwijl je klopt om alles goed te mengen. Haal pan van vuur zodra alles gesmolten is.
  • Spreid de toplaag héél voorzichtig over de bovenkant van de cheesecake zodat bovenkant niet beschadigt (en anders heb je gewoon een gemarmerde taart!)
  • Zet de taart nog 10 minuten in de oven.

  • Laat de taart  wanneer het uit de oven komt afkoelen in de vorm. Dek hem vervolgens af en zet tot de volgende dag in de koelkast. Haal hem uit de koelkast als je hem wilt eten, wacht even tot ergste kou er af is want dat snijdt makkelijker maar wacht niet te lang want anders wordt het te smeuïg en juist lastiger te snijden!
  • Blijft tot 4 dagen lekker in de koelkast en laat zich ook, goed ingepakt, prima invriezen!

Veganistische versie;

Voor de bodem heb ik veganistische tarwebiscuits én veganistische pure chocolade gebruikt (natuurwinkel). Boter vervangen door kokosolie (de ontgeurde versie).

Voor de vulling verving ik de roomkaas door 500 gram biologische tofu. In plaats van zure room gebruikte ik bio soya van Provamel.

Topping; bio soya (Provamel) ipv zure room. Ipv melkchocolade pure veganistische chocolade.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten