ik had nog 1/2 granaatappel over van de aubergines Ottolenghi die ik laatst gemaakt heb en wat dikke Turkse yoghurt en een rimpelig klein appeltje. Wat te doen?
Muffins natuurlijk!
Prima manier om restjes zoet te verwerken maar aangezien ik ook druk bezig ben om alternatieven voor suiker te gebruiken in baksels ben ik met rijstsiroop aan de slag gegaan. Tevens honing toegevoegd omdat de smaak goed past bij de specerijen. 1/2 eetlepel bruine suiker omdat ik iets rokerigs wilde en de maple syrup fles leeg in de koeling bleek te staan (wat is dat toch met mannen- ook die van 7 en 9 jaar- dat ze lege verpakkingen terug zetten in de koelkast?)
Genoeg gekletst. Gewoon proberen en genieten; wij hadden de muffins in 5 minuten op. Zegt genoeg denk ik.
(Granaat) Appel Muffins
Recept voor 6 stuks, uiteraard gewoon aanpassen bij meer..Uiteraard staat het je vrij te rommelen met de verhoudingen bloem/meel en fruit.
Maak er gewoon lekker je eigen ding van!
* 1 klein appeltje
* 1/2 granaatappel (pitjes plus sap)
* 70 gram boekweitmeel
* 35 gram bloem
* 1 theelepel wijnsteenzuur (of gewone bakpoeder)
* 1 theelepel kardemompoeder
* 1/2 theelepel gemberpoeder
* 1/2 theelepel kaneel
* 1/2 theelepel piment
* snuf zout
* 60 gram rijstsiroop
* 1 eetlepel mooie honing
* 1 eetlepel donkere basterdsuiker
* 40 gram geschaafde amandelen (of fijngehakt)
* 2 eetlepels dikke yoghurt (ik gebruikte Turkse 10% vet!)
* 60 gram walnotenolie (of amandel- of zonnebloemolie)
* 1 ei (L)
- Verhit de oven voor tot 200 gr en vul muffinplaat met 6 papieren bakjes (of maak ze zelf met stukjes bakpapier).
- Schil appeltje, verwijder klokhuis en snijd in kleine stukjes.
- Doe meel/bloem/bakpoeder/iets meer dan helft van amandelen/zout en specerijen in kom en meng.
- Meng ei/yoghurt/zoetmiddelen in een andere kom.
- Spatel vochtige ingrediƫnten door droge ingrediƫnten. Let op; niet te lang want klonterig beslag geeft luchtiger muffins.
- Schep klonterig beslag in vormpjes.
- Bestrooi met resterende amandelen.
- 20 minuten in de oven. Muffins zijn goudbruin en goed gerezen als ze klaar zijn.
- Haal ze uit de oven, laat ze even koelen in de plaat, haal ze er dan voorzichtig uit met mes en laat ze verder op rooster afkoelen.
luchtige happen met kleine knapperige robijntjes en zoet/zure frisse appelstukjes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten