Wonderlijk hoe het geluk soms zo dichtbij ligt en je daar blind voor kunt blijven...
Ik heb jarenlang in Amsterdam op de begane grond gewoond met een tuin waar veel vlierstruiken stonden.Het was bijna een jaarlijks terugkerend ritueel om in de herfst de bessen te verwerken.
Aangezien geduld niet bepaald mijn sterkste kant is deed ik het ritsen van de besjes vaak met Eric Satie op de achtergrond; die pianoklanken zorgden dat ik het - voor mijn gevoel- urenlange monotone beweging van vork langs steeltjes volhield.
Mijn motivatie was puur vanwege mijn liefde voor het eindprodukt. Naast wat potten vlierbessenjam werd verreweg de meeste oogst gebruikt om likeur te maken met brandewijn en suiker. Héérlijk.
Hoewel mij destijds wel verteld werd dat je van de bloesem ook van alles kon maken heb ik dat nooit geprobeerd.
Tot vorige week!
Getriggerd door een artikel op het internet ben ik met mijn twee zonen op 'vlierbloesemjacht' gegaan; wij hebben geen tuin meer maar dichtbij ons huis zijn veel vlierstruiken te vinden die prachtig aan het bloeien zijn en we kwamen thuis met een flinke berg (350 gr) mooie bloesemschermen.
Ik heb de bloesems eerst voorzichtig afgespoeld en daarna uit laten lekken op een doek in de hoop dat eventuele beestjes zich geroepen zouden voelen om weg te lopen.
Vervolgens ging de hele mikmak de pan in met zn 3 liter water en het sap van 1 citroen. Citroen heeft een conserverende werking maar bleek ook een frisse tegenwicht te bieden aan de verfijnd zoete bloemensmaak van de siroop.
Ik heb een aantal zware bordjes bovenop de bloesem gelegd in de pan zodat de bloemetjes goed onder water te stonden.
De pan heeft vervolgens 2 dagen op een plek gestaan in mijn keuken waar de zon zich 's middags laat zien (voor zover die zich al laat zien de laatste tijd..).
Daarna ben ik verder gegaan met de bereiding van de siroop.
Op het moment dat ik de deksel eraf haalde werd ik wild enthousiast; wat een heerlijk zoete walmen kwamen mij tegemoet.
Ik heb niets mufs of 'gisterigs' aan de geur kunnen ontdekken (iets wat ik wel las op internet).
Nee ik kreeg associaties met oranjebloesemwater, zoete vruchten en zwoele nachten...Herinneringen aan een zeiltocht die ik ooit met een minnaar maakte langs de Venezolaanse kust en de bloemengeuren die de wind onze kant op deed waaien...Die minnaar zou ik waarschijnlijk niet meer herkennen als ik hem ooit nog tegen zou komen maar die bloemengeuren staan voor altijd in mijn geheugen gegrift.
Na het zweven weer geland op aarde en ben ik gaan zeven...
Eerst door een metalen zeef maar er ging teveel bloemgruis doorheen dus toch maar iets bewerkelijker door een theedoek. Gewoon voorzichtig gieten en rommel blijft er bovenop liggen en sap gaat er door.
Laatste stap was het verwarmen van het sap met zoetmiddel;
Ik heb 1,5 liter gemaakt met 750 gram suiker dat natuurlijk naast smaak ook een conserverende werking heeft.

Ik vind agave fijn omdat mijn bloedsuikerspiegel daar minder snel van stijgt en heb dan geen sugardip na afloop (met als extra nadeel een enorme trek na het eten van zoetigheid).
Nadeel vond ik wel dat de smaak van de siroop gezoet met agave na 2 dagen al terugliep wat absoluut niet het geval was bij de versie met rietsuiker!
Voor beide siropen geldt dat ik gesteriliseerde potten gebruikt heb (met soda/heet water) om de siroop in te bewaren.

Al met al een geweldig geslaagd experiment -een van mijn zonen noemde het zelfs de lekkerste limonade die hij ooit geproefd heeft!- met als extra bonus voor mij dat de siroop zich ook geweldig laat mixen met wodka;
daar kan mijn normale mix (lime cordial) niet tegenop!
Ik heb die vlierbloesem-wodka meegenomen naar de schoolpicknick afgelopen vrijdag en kreeg enthousiaste reakties (behalve van zoonlief die de siroop wel erg bitter vond.....hij had per ongeluk in plaats van de gewone siroop de alcoholische versie te pakken!).
Misschien volgend jaar maar meteen wodka-mix maken;
conserveert vast ook prima...
en met terugwerkende kracht denk ik aan die heerlijk geurende jasmijn in mijn oude tuin...hoe zou die het gedaan hebben als siroop?
Recept Vlierbloesemsiroop
* 350 vlierbloesem (mooie schermen gebruiken die nog vol geurende bloemetjes zitten)
* 3 liter water
* 750 gr suiker (of agavesiroop naar smaak)
* sap van 1 citroen
Spoel bloesem voorzichtig af en zet op zn kop op theedoek.
Doe de schermen in grote pan met 3 liter water en sap van 1 citroen.
Zorg dat ze onder water staan (evt iets zwaars erop).
Laat 2 dagen staan op zonnige plek (indien mogelijk).
Zeef mbv schone theedoek en verwarm sap (niet koken!) met suiker of agavesiroop.
Los suiker op en doe van warmte af.
Giet in gesteriliseerde potten en bewaar in koelkast.
Meng naar smaak met water (of wodka/ijs!). Ook lekker over pannenkoeken etc etc...