dinsdag 2 oktober 2012

Pompoen Appel Kruimel



Eergisteren was ik slechts gefascineerd geweest door dit plaatje met pompoen, suiker en rozijnen want ik lustte pompoen alleen in hartige recepten!

Maar dat was toen en nu ik onderstaand recept geproefd heb, ben ik volledig bekeerd!


Ik heb weer een culinaire 'weerzin' overwonnen! Na het suksesvol koken en bakken met bier afgelopen weekend (terwijl ik dus echt geen bier lust in pure vorm!) heb ik gisteren pompoen in een zoet gerecht verwerkt.

Héérlijk warm als toetje met zure room of creme fraiche (heb niet echt een voorkeur). Of met wat zelfgemaakte hangop...En die geuren die zich door je huis verspreiden zijn geweldig; instant gevoel van veiligheid en geborgenheid!
Overigens waren de koude restjes ook prima te doen vanochtend bij het ontbijt :-)



Pompoen vond ik al heel smakelijk in hartige gerechten; soep, stoofschotels, risotto etc maar in zoete vorm kon het me nooit bekoren tot gisteravond!

Ik had van een moeder van school van mijn boys een zak heel zure moesappelen (rode boskoop) gekregen. Vervolgens liep ik gisterochtend op de markt tegen zulke mooie pompoenen aan...en het recept voor deze pompoen-appel kruimel (of 'crumble' in het engels) verscheen voor mijn geestesoog.

Zo gaan die dingen toch?

Het oorspronkelijk recept is uit Feest van Nigella Lawson. Ik heb witte suiker en rietsuiker vervangen door palmsuiker waar ik sinds kort mee aan het experimenteren ben. Wist je dat palmsuiker (verkrijgbaar oa in biowinkels) slechts 30-35 scoort op de glycemische index? Super want daardoor minder snel stijgende en dalende bloedsuikerspiegel.

 Ik geef meteen toe dat dit geen plaatje van een plaatje is.
Tenzij je echt kunt fotograferen is dit typisch een gerecht dat zichzelf slechts verkoopt door het te maken en te genieten van de geuren en de smaak.

Laat de herfst maar los barsten; zo lang mijn oven(tje) me niet in de steek laat, duik ik lekker mijn keuken in om te genieten van heel veel mogelijkheden om aan de slag te gaan met mijn vooroordelen!
Net zoals ik mijn zonen opvoed door ze voor te houden dat je eerst dingen proberen moet voordat je een oordeel kan vormen...


Pompoen Appel kruimel
(aangepast recept uit Feest / Nigella Lawson)
Voor 8 personen (bak van 25 cm doorsnee)

850g geschilde en ontpitte pompoen (stukjes van ca 2,5cm) * 900g lekker zure moesappels * 60g boter * 100g palmsuiker * 2el citroensap * 1/4tl gemalen kruidnagel * 1tl gemberpoeder * 1tl kaneel * 100g gele rozijnen * 300g bloem * 1tl bakpoeder * *1/4 tl dubbelkoolzure soda *1/4tl zout * 150g boter (koud) * 125g palmsuiker + 2el om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 190°C. Doe de stukken pompoen in een grote pan. Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snijd ze net als de pompoen in stukken van ca. 2,5 cm en doe ze ook in de pan. Voeg ook de boter, palmsuiker, het citroensap en de specerijen en sultana's toe. Bak dit alles op matig vuur met het deksel schuin op de pan, tot de stukken gaar zijn geworden (duurt ongeveer 20 minuten, bij mijn pompoen zelfs 30 min!). Kieper dit mengsel in een ovenschotel met een doorsnede van ongeveer 25cm en een hoogte van 5cm. Zeef bloem, bakpoeder en zout in een kom en wrijf er de koude boter door tot je een kruimelig mengsel hebt. Meng er dan met een vork de palmsuiker door en verdeel dit mengsel over de stukken pompoen en appel. Strooi er tenslotte de resterende palmsuiker over. Zet de kruimel ongeveer 45 minuten in de oven. Draai de schaal indien nodig om zodat alles gelijkmatig bruin wordt. Laat twintig minuten afkoelen voor je het opdient.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten