Lieve mensen,
Na een (veel te lange maar broodnodige) break van keuken en kookschrijfsels weer terug achter de pannen (en laptop)!
En met heel veel plezier.
Vorige week ontdekte ik per toeval een site die meteen mijn aandacht trok; www.thuisafgehaald.nl
een platform voor kookliefhebbers en gulzige eters die bij elkaar in de buurt wonen en elkaars culinaire behoeftes willen vervullen.
Je kunt je als kok aanmelden om vervolgens je maaltijden aan te bieden voor een leuk bedrag waarna de afhalers kunnen kijken welke gerechten hun aanspreken en vervolgens een bestelling kunnen doen.
Ik ben enthousiast begonnen met het aanbieden van een Tomatencurry met kokos/limoenrijst die mij als carnivoor enorm bevredigt.
Recept is oorspronkelijk van Nigella Lawson maar inmiddels is het een eigen leven gaan leiden zoals dat gaat zodra een gerecht vertrouwd wordt en je het je eigen gaat maken.
Binnen een aantal uren had ik al mijn eerste bestelling binnen en even later bestelde een vriendin (uit een heel ander stadsdeel) ook om mij even wat op de goede weg te helpen.
Inmiddels is gisteren ook een pan soep verkocht (per portie 1,50 ;-) ). Pittige tomatensoep op basis van zelfgetrokken runderbouillon, bomvol tomaten, runder-lamsworst en verse koriandersalsa.
9 porties de deur uit (waarvan 4 van eerder genoemde vriendin....nu mag je stoppen hoor C. maar hopelijk is het de moeite van het omrijden waard geweest!).
Ik vind het concept geweldig; ik hoef geen excuses te bedenken voor mijn neiging om grote pannen eten klaar te willen maken en ik vind het zó leuk om die wildvreemde mensen in mijn keuken te ontvangen want ik ervaar voedsel als een belangrijke manier om je te verbinden met je medemens.
Heerlijk...korte contacten met gelijkgezinden; even in de pannen loeren, kookboek doorbladeren, eet-weetjes uitwisselen!
Ik deel hier het recept voor de Curry en wil tevens jullie uitnodigen om eens een kijkje te nemen op die super site die opgericht is door sociaal ondernemer Marieke Hart, en mochten er bij jou in de buurt te weinig koks of afhalers zijn; je vindt onder 'hoe werkt het'/ 'overige informatie' promotie en flyers om mensen enthousiast te maken voor dit ontzettend leuk initiatief!
www.thuisafgehaald.nl
En zo brengen doelen en dromen ons wel degelijk terug in de keuken...
of achter de laptop om te schrijven over eten en koken.
Mij althans wel want ik word door eetlust geprikkeld om op avontuur te gaan.
En die avonturen wil ik graag met anderen delen!
Pittige Tomatencurry met romige kokos/limoenrijst (4 p)
* 2 el koolzaadolie
* 2 grote uien
* 1 tl grof zeezout
* 4 tenen knoflook
* 1 kg kerstomaatjes, gehalveerd
* 2 tl kurkuma
* 1 tl gemberpoeder
* 1 tl Engelse mosterdpoeder
* 1/2 tl chilipoeder
* 1 tl garam masala
* 1 el tamarinde pasta
* Verhit de olie in een braadpan met deksel en smoor de met wat zout bestrooide uien (dan verbranden ze minder snel!) op matig/laag vuur. Ongeveer 7 minuten en regelmatig omscheppen.
* Roer de gehakte knoflook erdoor en de tomaten en de specerijen.
Op laag vuur ongeveer 20 minuten laten pruttelen. Tamarindepasta erdoor roeren.
* Als je de doperwten gifgroen wilt hebben dan kook je ze apart en voegt ze de laatste 5 minuten toe aan de curry maar als de kleur je niets kan schelen dan kook je ze in de tomatencurry.
TIP: Ik maak op basis van deze curry ook wel eens een vegetarische super verkoudheidssoep door als extra toe te voegen; verse gemberwortel, rode peper, limoensap en -schil en wortels. In de blender malen en evt afblussen met wat kokosroom!
Kokos/limoenrijst
* 1 el olie met een teen geplette knoflook
* 4 lenteui in ringetjes
* 2 tl nigella zaadjes (zwarte komijn)
* 300 gr rijst
* 1 blik kokosmelk (4 dl)
* kokend water (afhankelijk van de rijst die je gebruikt tussen 2 - 6 dl)
* 1 tl grof zeezout
* sap en schil van 1 limoen (of minder of meer naar smaak).
* Verhit de olie in pan met dikke bodem op matig vuur en doe de geplette teen knoflook erbij tot olie lekker geurt (1 minuut), verwijder knoflook.
* Smoor lenteui en nigella zaad ongeveer 1 minuut
* Roer de rijst erdoor en zorg dat de korrels goed gemengd zijn met olie.
* Giet de kokosmelk erbij en begin met water toe te voegen; ik start met 2 dl want heb de ervaring dat het erg afhangt van welke rijst ik gebruik hoeveel vocht er nodig is. Liever met weinig beginnen en goed opletten dat het niet verdampt en aanbrandt dan in een keer teveel vocht waardoor het een zompig zooitje wordt (ervaring!). Toevoegen indien nodig tot rijst lekker gaar en geurend is.
* Duurt meestal zo'n 10/15 minuten en dan losroeren met een vork en limoensap en -schil naar smaak toevoegen. Evt nog wat extra zout.
Eet smakelijk en tot snel! (Wie weet via thuisafgehaald?)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten