Allereerst wil ik een diepe diepe buiging maken voor Angela Liddon van Oh She Glows; een site vol heerlijke veganistische recepten.
Ik ben zwaar onder de indruk van de wijze waarop zij niet alleen zonder vlees maar ook zonder eieren fantastische gerechten en lekkernijen produceert.
De bourgondische uitstraling die haar brouwsels hebben spreken mij enorm aan; zeker met zoete zaken wil ik FEEST proeven, zien, voelen....alle zintuigen mogen geprikkeld worden en dat gebeurt alleen al als ik naar haar foto's kijk!
En zo heeft ze mij zowaar over een drempel geholpen want tot vanochtend moest ik eigenlijk niet zoveel hebben van warme havermout als ontbijt. Ik gebruik havermoutvlokken vooral in baksels, wel of niet gemalen. Maar als 'pap'? Neuh.
En een paar uur geleden ben ik zowaar bekeerd!
Zij noemt haar warme havermout 'apple pie' en dat doet ze vaker...ze hervormt traditionele gerechten tot zeer gezonde maaltijden.
Prima maar ik heb daar slechte ervaringen mee zoals ik merkte tijdens de workshop die ik van de zomer volgde van Sarah Britton (My New Roots) waar ik 'zoute caramel' leerde maken van dadels.
Dat was een klap in mijn gezicht want de smaak had voor mij weinig, heel weinig, te maken met zoute caramel zoals ik die kende.
Maar het was wel een goddelijke dip en ik heb een aangepaste versie hier op de blog gezet;
zoute dadeldip
Dus een appeltaart-havermout ontbijt zou ik het niet willen noemen maar ik heb haar versie (die je kunt vinden op haar site) wel als inspiratiebron gebruikt en de specerijen toegevoegd die in mijn favoriete appeltaart gaan; koekkruiden, extra kaneel en gemberpoeder. En inderdaad in combinatie met de appel (heb ik deels tot moes gemalen en deels in stukjes) was de associatie met appeltaart zeker aanwezig!
Maar dit gerecht staat op zichzelf en is een heerlijk verwarmende ontbijt dat je maakt in 10 minuten.
Yep, 10 minuten!
(Blijft jammer dat je de geuren niet kunt ruiken nu!;-) ).
Ik ben blij met deze ontdekking want ik ben sinds begin dit jaar erg goed bezig om mijn gewicht te beheersen zonder dat ik concessies doe aan mijn lust tot lekker eten en daarbij let ik op een paar dingen;
Ik begin de dag met proteinerijk voedsel. Dat zijn meestal 1 of 2 eieren, gebakken, geroerd of verwerkt in een pannenkoek (met pindakaas bijvoorbeeld).
Dat zet mijn 'startmotor' aan waardoor ik goed ga verbranden en het vult goed.
Maar ik wil zo onderhand van de dagelijkse eitjes af (niet zo zeer vanwege de misvatting dat elke dag een ei niet gezond zou zijn maar eigenlijk vanwege het feit dat haantjes levend versnipperd worden in de eierindustrie....ik vind dat geen prettig idee).
Havermout is superfood; bevat goede vetten en lekker veel eiwit.
Dus ik ga hier zeker vaker mee aan de slag.
Hoe maak je Havermout ontbijt met appel & specerijen?
(je kunt natuurlijk ook op Oh She Glows de kunst afkijken...)*1/3 cup havermoutvlokken(amerikaanse maat, cup = ongeveer 16 el...ik heb zelf een maatbeker waar cups opstaan)
*1,25 cup rijstmelk (pak, uit natuurwinkel, had ik open maar je kunt ook gewone melk gebruiken, wat ik zelf maar met mate gebruik, of amandelmelk of wat je maar wilt)
*1/2 appel in stukjes (ik had onbespoten en heb heerlijk de schil er aan gelaten)
*1/2 appel tot moes (origineel recept gebruikt meer appel maar mijn bloedsuikerspiegel gaat vrij snel op tilt door appels dus ik doe het wat rustig aan!)
*specerijen naar smaak; 1 tl kaneel, 1 tl koekkruiden, 1 tl gemberpoeder bijv...
*1 el (of naar smaak) zoetmiddel naar keuze; recept vraagt om maple syrup, is vast heel lekker maar had ik niet in huis, ik heb rijstsiroop gebruikt.
*beetje vanille extract (of vanillepoeder)
*snuf zeezout.
Alles bij elkaar 8 minuten verwarmen tot vloeistof opgenomen is. Evt nog wat palmsuiker erover strooien voor extra lekker!
Ik kreeg deze kom half op en ik ben toch echt een grote eter!
Tot snel want ik heb meer tips nav probeersels van de site Oh She Glows...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten