woensdag 17 oktober 2012

Drakenvuur; recept!





Drakenvuur; 7 redenen om deze 100% natuurlijk gifgroene rolcake met bijtende vulling eens te maken.


1.Dit jaar is volgens de Chinese astrologie het jaar van de Draak.

2.Het is ruimtescheppend om je negatieve gevoelens te uiten en ze te herscheppen tot iets heerlijks/positiefs.

3. Je wilt de draak in jezelf eren of de draak met de draak steken!

4. Je hebt altijd al eens (net als ik) een gifgroene taart of cake willen maken maar hebt een hekel aan voedingskleurstoffen.

5. Je houdt van verrassingen en contrasten; nee deze cake is niet bedorven maar juist expres zo schubbig en groen gemaakt!

6. Je bent geen watje (of eigenlijk wel en je wilt je moed beproeven!); contrast tussen de cake die heel warm en kruidig smaakt met frisse ondertoon is heel spannend door de vulling die juist fris smaakt maar ook zoet en jee vervolgens verwarmt je hele mond zich langzaam (drakenvuur!)

7. Je zoekt een geschikt kado voor iemand die je niet uit kunt staan...;-)

Begin dit jaar wilde ik al graag ter ere van het Chinese jaar van de Draak eens een taart maken die recht deed aan dit wezen waar ik me wel mee verbonden voel (ik ben volgens de Chinezen 'dubbel draak' zowel 'teken' als 'metgezel' (dat laatste is te vergelijken met de ascendant van de westerse astrologie). Dit is wel een mooie site wil je meer weten over (oa) Chinese astrologie maar ook tarot ed..Catharina Web

Verder ben ik ook gek op kleurtjes maar gebruik liever geen voedingskleurstoffen. 'The natural way' past meer bij mijn manier van koken en bakken.

En het Michaëlsfeest is net achter de rug waarbij de vrije school/antroposofisch georiënteerden een feest vieren waarbij de draak een prominente rol speelt.

Het 'aha'-moment kwam echter toen ik vorige week samen met mijn nicht uit de VS die bij ons logeerde aan het ontbijten was; ik had een Grinch gemaakt (een groene smoothie met spinazie, banaan en chiazaad). Ze reageerde verbaasd over het feit dat de spinazie niet te proeven was en toen ging er bij mij een lichtje branden en ik sprak hardop uit dat het wel heel leuk zou zijn om dat gegeven te gebruiken in een taart!

Al googlend kwam ik er natuurlijk achter dat ik niet zo bijster origineel was; de Turkse keuken produceert zoete spinazietaart. Ik heb een eerste versie van de taart die ik mijn hoofd had gemaakt volgens Turks recept en mijn ganache er bovenop gesmeerd.

Hoewel ik dolblij was met het groene resultaat en ik zeer tevreden was over de ganache; topping van extra pure chocolade, room, fijngesneden Spaanse peper en cayennepeper, was het uiteindelijke resultaat toch niet naar mijn zin. De smaak van de taart was niet opgewassen tegen de pit van de ganache (drakenvuur!).
Maar mijn 2 zonen waren ook niet tevreden over de kleuren!

Dan zeiden ze vroeger zo mooi in het Engels: 'back to the old drawingboard' oftewel in mijn geval de keuken weer in en opnieuw proberen. Gelukkig kreeg ik een droom waarin de juiste combinatie van ingrediënten zich aandiende en ik ging enthousiast weer aan de slag!

Het hielp ook wel denk ik dat ik zelf de laatste weken behoorlijk sjaggerijnig was vanwege een dierbare vriend die mijn leven in- en weer uitgestoven is en ik kon al mijn gemengde veelal negatieve gevoelens gebruiken om de draak te creëren waarmee ik uiteindelijk heel blij ben!
Ik ben dan ook een grote voorstander van het uiten van negatieve gevoelens en ze niet weg te moffelen of te overgieten met een roze saus wat veel gebeurt onder de zogenaamd spirituelen die zich afwenden van hun menszijn en hun dierlijke kanten.

Nee hoor; flink schelden op zijn tijd is juist prima! En wat mij dan al tierend en vloekend gebeurt als ik dan aan de slag ga met zo'n projekt als Drakenvuur, is dat als vanzelf die negativiteit verdwijnt om plaats te maken voor blijdschap en dankbaarheid.

Want als de zintuigen zo positief geprikkeld worden tijdens het scheppingsproces hoe kun je dan nog kwaad blijven? Daar blijft simpelweg geen ruimte meer voor over!

Het moment dat de spinazie zich mengde met de opgeklopte eieren en suiker en ik zag hoe mooi groen het beslag werd, zal ik niet snel meer vergeten; een lust voor het oog. Ik begon nog meer te glimlachen toen ik de beslagkom uit ging likken! Dit was echt veelbelovend...



En dan die grote verrassing toen ik de gebakken cake ging oprollen in een bepoedersuikerde schone doch gekreukelde theedoek om het vervolgens eenmaal afgekoeld weer af te wikkelen...de sporen van de ongestreken theedoek waren goed te zien op de cake en de poedersuiker zorgde voor nog meer onregelmatigheid in de kleur.

Prachtig! Grote glimlach op mijn gezicht!




Hopelijk hebben jullie er ook lol van dus hierbij deel ik met plezier het recept.

En uiteraard is dit slechts een suggestie...je kunt bijvoorbeeld de witte suiker vervangen door palmsuiker (vanwege de gunstige glycemische index erg fijn als je te sterke bloedsuikerspiegelschommelingen wilt voorkomen). Ik had echter alleen de donkere in huis en wilde de kleur groen fel houden.
Ook met de specerijen kun je spelen. Ik heb een warme melange gemaakt, goed passend bij de herfst.
En vind je het groene geschubde uiterlijk teveel van het goede dan smeer je de vulling toch over het drakenhuidje?

Recept Drakenvuur (gifgroene rolcake & bijtende vulling)

Nodig:

* 3 eieren (op kamertemp...direkt uit koelkast? leg ze even in bak warm water)
* 100 gram bloem
* 1 tl bakpoeder
* mespunt zout
* 3 tl specerijen (ik gebruikte goede gemberpoeder, koekkruiden en extra kaneel)
* rasp van 1 limoen
* sap van 1/2 limoen
* 200 gram verse spinazie
* 1 el olie
topping/vulling:
* 1 pakje roomkaas (200 gr voor zowel vullen als topping)
* 75 gram witte chocolade
* 30 gram roomboter (of kokosolie)
* 1/2 fijngesneden rode spaanse peper
* 1/8 tl cayennepeper (begin met minder en proef en stop als je het genoeg vindt!)
* poedersuiker naar smaak
* limoensap naar smaak

Zo maak je het:

(verwarm oven voor op 180 graden C en bekleed bakblik van 33 x 23 met bakpapier)

1. Maak spinazie schoon,laat uitdruppen en maal fijn. Als je al gewassen spinazie gebruikt is het handig om tijdens het malen een eetlepel te gebruiken. Je kan ook een el water erbij doen. Ik vond het hakken het makkelijkste in een kleine kruidenhakker. Dus steeds in gedeeltes. Het moet echt een mooie moes worden. Limoensap erbij en de limoenschil.

2. Klop de eieren met mixer zo'n 5 minuten en voeg dan schep voor schep suiker toe.

3. Spinazie erbij doen. Spatelen anders ben je de lucht die je er net in gemixed hebt weer kwijt.

4. Bloem zeven en mengen met bakpoeder,zout en specerijen. Toevoegen aan spinazie/eierbeslag.

5. Giet het in bakblik en bak gedurende 15 - 18 minuten (cake moet terug veren als je er op drukt).

6. Maak de randen los met mes en stort het zonder onzekerheid (!) op een met poedersuiker bestoven (uiteraard schone! maar wel gekreukeld als je een leuk schubbenhuidje wilt!) theedoek.



7. Rol met behulp van theedoek op en knoop uiteinden van theedoek dicht mbv elastiekjes oid.
Tip; je kunt op youtube handige instruktiefilmpjes vinden over hoe dit te doen!

6. Topping/vulling maken; roomkaas met zachte boter mixen. Mengen met limoensap naar smaak en gesmolten witte chocolade (ik smelt in magnetron, kan ook au bain marie of met boter heel zachtjes maar dan moet je iets meer geduld hebben want mengsel moet wel stijven in koelkast voordat je cake besmeert). Voeg Spaanse peper toe en tot slot cayennepeper. Proeven om juiste balans te vinden tussen zoet/zuur/scherp!

8. Laat cake zo'n 30 minuten afkoelen. Wikkel theedoek er af. Rol voorzichtig uit en smeer vulling erop. Niet teveel anders loopt vulling bij het inwikkelen er weer uit!
Rol cake weer in en wikkel in bakpapier. Draai uiteinden van bakpapier rond (als een snoepje!) en zet in de koelkast om verder op te stijven.
Ik heb het een uur volgehouden voordat mijn ongeduld het van me overnam!

Ik blijf natuurlijk wel een Draak en die staan niet bekend om hun geduldige natuur; wij hebben weer andere kwaliteiten...


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten